3-4 pizze cca 2 hodiny
CESTO:
- 800 g hladká múka
- 1,5 ks droždie (kocka, 42g)
- 400 ml voda
- 1½ ČL cukor
- 5 PL olivový olej
- 2 ČL soľ
ZÁKLAD:
- 350 ml hustejší paradajkový pretlak
- trochu olej
- 1 ks cibuľa
- 7 strúčikov cesnak
- 50 ml voda (prípadne šťava z olív)
- 1/2 ČL čierne korenie
- 3/4 ČL soľ
- 1 ½ ČL oregano
- 1 ½ ČL bazalka
- 1 ČL tymián
- 2/5 ČL mleté chilli (okolo 400 000 SHU, napr. Habanero Golden)
SUROVINY NA OBLOŽENIE (NA 4 PIZZE):
- 2 – 3 PL zavárané chilli (Čípoš Laci Zmix Chilli Mix (5p), príp. Jalapeño Mix)
- 1 ks cibuľa
- 20plátky kuracia šunka
- 8 PL kukurica (z plechovky)
- 32 plátkov dobre uschnutá Čípoš Laci pálivá klobása
- 5 ks Cherry paradajky (čo najtenšie plátky)
- 500 g syr Gouda
- 200 g syr Mozzarella
POSTUP CESTO:
- Pripravíme si kvások: do 3 dcl teplej vody rozdrobíme 1½ kocky droždia a zasypeme 1½ ČL cukru.
- Do múky pridáme soľ a rozmiešame. Pridáme olivový olej a pripravený kvások a zvyšnú vodu (ak je nutné pridáme teplú vodu). Dobre zamiešame (ručne asi 20 min) a necháme vykysnúť na teplom mieste. Napr. cesto necháme v miske, zakryjeme utierkou a dáme do drezu s teplou vodou.
- Keď cesto vykysne, ešte raz ho premiešame a dáme znova vykysnúť.
POSTUP ZÁKLAD:
- Kým cesto kysne nakrájame si cibuľku a cesnak na drobné kúsky a osmažíme na oleji.
- Pridáme všetky ostatné ingrediencie a na malom ohni asi 15 minút občas premiešame.
POSTUP ZDOBENIE:
- Zavárané chilli si pokrájame na drobno, cibuľu na krúžky, kuraciu šunku na pásiky, klobásu a paradajky pokrájame na čo najtenšie plátky a syry postrúhame a zmiešame dohromady.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri bochníky. Tabľu si pomúčime a posolíme a cesto na nej rozvaľkáme na tenučko (1-2mm) a orežeme podľa pizza plechu. Pomocou valčeka prenesieme na pomúčený pizza plech.
- Na cesto rozotrieme 2 – 2½ PL základu.
- Do základu rozhádžeme zavárané chilli, krúžky cibule, šunku a kukuricu. Zasypeme štvrtinou zmesi syru a naukladáme klobásku a paradajky.
PEČENIE:
- Pečieme v trúbe vyhriatej na maximum s vrchným aj spodným ohrevom. Na 250°C to trvá asi 10 min.
NA ZÁVER:
- Cesto je možné odložiť v zatvorenej miske, posypané múkou do chladničky. Pred tým ako ho použite ho dajte na pár minút do tepla. Napr. na plech, ktorý položíte na zahrievajúcu sa trúbu zhora. So surovinami na pizzu samozrejme experimentujte.
- Dobrú Čípoš Laci chuť