4 porcie cca 2 hodiny
INGREDIENCIE:
- 500 g čerstvý losos na ľade – filet s kožou
- 2 ČL soľ
- 1 ČL Cesnaková chilli pasta - TYMIÁN
- maslo
- cibuľa
- čerstvé bagetky alebo čerstvý chlieb
OMÁČKA
- 250 ml smotany na varenie
- 250 g syr gouda
- soľ
- 100 g hríby
- muškátový orech
- 3 ks jarná cibuľka
POSTUP:
Lososa umyjeme, osušíme, nasolíme a potrieme Cesnakovou chilli pastou TYMIÁN. Necháme 30 min odstáť v izbovej teplote. Zatiaľ pripravíme omáčku. Dáme ohrievať smotanu, nastrúhaný syr, štipku soli, štipku mletého muškátového orecha (najlepšie do nádoby z dvojitým dnom). Kým sa omáčka ohreje, podusíme nakrájané hríby. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, použijeme len zelenú vňať.
Omáčku priebežne miešame, pokým sa celý syr neroztopí. Pridáme dusené hríby a zelenú vňať z jarnej cibuľky. Omáčku ďalej nevaríme.
Na panvici roztopíme maslo a lososa pečieme najprv zo strany s kožou. Ak je filet hrubší, zakryjeme panvicu pokrievkou a na plnom plyne pečieme 5 minút z jednej strany a 5 minút na slabšom plyne z druhej strany. Podávame s čerstvými bagetkami, krájanou cibuľou a omáčkou.
Dobrú chuť.